Brocante

Te Koop: Art Nouveau Verjaardagskalenders

In Den Haag wordt sinds enkele jaren het Haags Art Nouveau Festijn georganiseerd. In het kader van dat festival, is nu ook een échte Haagse Art Nouveau Verjaardagskalender uitgebracht! U kunt de kalender, en nog veel meer leuke Art Nouveau cadeau’s, bestellen via de website www.artnouveaucadeau.nl

Art_Nouveau_Kalender

NIEUW: Sinds kort is er ook een versie van de Art Nouveau kalender met afbeeldingen uit Amsterdam!

Art_Nouveau_Kalender-Amsterdam

Tekst_en_uitleg_op_art_nouveau_kalender

 

Te Koop: Antoni Gaudí (1852-1926) – Van natuur naar architectuur

Te_koop_boek_Gaudi_van_Maria_Antonietta_CrippaTitel: Antoni Gaudí (1852-1926) – Van natuur naar architectuur.
Auteur: Maria Antonietta Crippa
ISBN: 9789461060273
Taal: Nederlands
Uitgever: Taschen / De Volkskrant
Prijs: € 5,75 € 4,75 (Excl. verzendkosten)
Mooi verzorgd, rijk geillustreerd deel uit de ‘kleine’ Taschen-serie geeft in woord en beeld een overzicht van leven en werk van de Spaanse architect Gaudi (1852-1926). In de inleiding schetst de auteur Gaudi’s opleiding en carriere, gezien in cultuurhistorische en sociale context, m.n. in Barcelona. Ook de karakteristieken van zijn unieke, eigenzinnige werk en de waardering van zijn tijdgenoten krijgen aandacht.

Vervolgens komen, in chronologische volgorde, 16 voorbeelden aan bod, o.a. de projecten voor graaf Guell en de Sagrada Familia. Elk object wordt beschreven en afgebeeld in verschillende foto’s en is voorzien van een plattegrondje. De toegankelijk geschreven teksten bevatten veel interessante informatie. De meeste afbeeldingen zijn in kleur; van de zwart/wit opnames laat een gedeelte de oorspronkelijke situatie zien, ook van een aantal interieurs.

Evenals in de andere delen van deze reeks wordt besloten met een overzichtelijke ‘Biografie in jaartallen’. De combinatie van informatieve, goed geschreven teksten en talrijke, mooie foto’s maakt deze monografie interessant voor een breed publiek. Met bibliografie en 2 kaartjes (van Spanje en Barcelona) waarop de besproken projecten zijn aangegeven.

U kunt dit mooie boek bestellen door een e-mail te versturen aan info@maisonartnouveau.nl.

Te Koop: Kunstformen der Natur, Ernst Haeckel 1904

Mij is gevraagd het volgende boek uit 1904 aan de liefhebbers van Art Nouveau, Jugendstil en Amsterdamse School te koop aan te bieden:

Kunstformen der Natur (1904)
von Prof. Dr. Ernst Haeckel

Ernst Heinrich Philipp August Haeckel (Potsdam, 16 februari 1834 – Jena, 9 augustus 1919) was een Duits zoöloog en filosoof die het werk van Charles Darwin in Duitsland bekend maakte. Hij was oorspronkelijk arts en later hoogleraar in de vergelijkende anatomie. Haeckel was ook een begenadigd illustrator, zoals blijkt uit zijn boek Kunstformen der Natur.

In 2014 schreef ik een artikel over Prof. Dr. Ernst Haeckel dat u hier kunt lezen. Er was namelijk een tentoonstelling in het Glasmuseum in Leerdam waarin zijn werk als inspiratiebron voor vele Nederlandse kunstenaar – zoals H.P. Berlage, Johan Melchior van der Meij, Theo Nieuwenhuis, Willem Bogtman, Michel de Klerk, Andries Dirk Copier and Chris Lanooy – werd tentoongesteld.

Ook buitenlandse kunstenaars zijn door Haeckel geïnspireerd. Denk hierbij aan Émile Gallé en René Lalique. Maar er zijn veel meer artiesten waarvan we weten dat ze een kopie van dit boek bezaten. Kunstformen der Natur overbrugde de kloof tussen wetenschap en kunst.

En nu wordt er dus een exemplaar van dit prachtige boek aangeboden. Een unieke kans om zo’n bijzonder boek te bemachtigen.

Ernst_Haeckel_and_von_Miclucho-Maclay_1866
Ernst Haeckel en Von Miclucho Maclay 1866

Indien u meer foto’s wilt ontvangen om een bod op het boek te kunnen doen, vraagt u daar dan gerust naar. De richtprijs van de aanbieder is bekend bij Maison l’Art Nouveau. Ook daarnaar kunt u informeren via info@maisonartnouveau.nl.

Te Koop: Art Nouveau Slaapkamer 2

Volgens de verkopende partij is is dit een originele Art Nouveau slaapkamer van Majorelle uit 1910. Het ameublement bestaat uit grote kleding kast met typische Art Nouveau vormgeving van de spiegel in de deur, een nachtkastje en een bed.

Te_koop_slaapkamer_Majorelle_kledingkast

Handgesneden bloemen boven de spiegel in de kast die ook terugkomen in het bed en in het nachtkastje. En overal bronzen beslag.

(Afmetingen van de kast: hoogte 216 cm, breedte, 180 cm en diepte 49 cm)

 Te_koop_slaapkamer_Majorelle_kledingkast Te_koop_slaapkamer_Majorelle_kledingkast 

Het bed moet nog gerestaureerd worden, maar daar is al een afspraak voor gemaakt met de restaurateur. Dus wanneer u deze set zou willen kopen, dan wordt het bed eerst nog gerestaureerd.

(De maten van het bed zijn:  lengte 192 cm en breedte 150 cm.)

Te_koop_slaapkamer_Majorelle_nachtkastje

Te_koop_slaapkamer_Majorelle

Dit signatuur staat in het bed.

Er zijn bij deze aanbieder ook bijzet-tafeltjes van Majorelle beschikbaar.

Te_koop_Majorelle_bijzet-tafeltjes

Wilt u meer weten over dit slaapkamer ameublement, neemt u dan vrijblijvend contact met mij op via info@maisonartnouveau.nl. De meubels staan in de provincie Gelderland, en zijn indien gewenst te bezichtigen bij de verkoper.

Te Koop: Tegeltableau door Jos van Beek-Aret

Uit een erfenis kwam een Art Nouveau tegeltableau naar voren. De erfgenamen hebben mij hierover benaderd, en willen het graag aan een liefhebber verkopen. Ik herkende het paneel meteen. Het is geschilderd door Jos van Beek Aret.

tweedehands_tegelpaneel_jos-van-beek-aret

Jos van Beek-Aret schildert plateel. Dat doet zij al jaren, en dat is te zien! Voor ‘De Porceleyne Fles’ schilderde zij Delfts blauw; thuis legde zij zich toe op de Art Nouveau schilderkunst. Jos laat zich inspireren door de natuur. En door Alphonse Mucha. Zij maakt haar Mucha-panelen altijd in overleg met de klant. Hierdoor is elk paneel uniek. U kunt meer voorbeelden van tegeltableau’s van Jos bekijken op deze pagina.

Het aangeboden paneel heeft bij de vorige eigenaar in de keuken gehangen. En hierdoor is de lijst rechtsonder iets beschadigd. Maar wanneer u de lijst zou schuren en opnieuw van een laagje verf zou voorzien, dan heeft u weer een prachtig kunstwerk waar u nog héél lang van kunt genieten.

Mocht u interesse hebben in dit object, of eerst meer over het werk willen weten, dan kunt u contact met ons opnemen via info@maisonartnouveau.nl. Wij brengen u graag met de verkopende partij in contact.

Te Koop: Art Nouveau Eetkamer

Deze eetkamer is ooit in de omgeving van Luik (België) aangekocht door de huidige eigenaar, en daarna naar Berlijn verhuisd. De meubels zijn voorzien van eenvoudig doch hoogwaardig houtsnijwerk met florale motieven. Op de buffetkast zijn ook twee ‘zieners’ in het hout uitgesneden.

Te Koop: Art Nouveau Eetkamer  jugendstil_houtsnijwerk_te_koop_eetkamer_met_spiegel

Momenteel is het eiken ensemble uit de periode van rond 1910 in gebruik; het verkeert in goede staat. Het art nouveau-ensemble voor de eetkamer bestaat uit:

  • Een buffetkast (dressoir, keukenkast, servieskast)
  • Een uitschuifbare tafel
  • Zes stoelen
  • Een wandspiegel

Alle meubels zijn met elkaar verbonden door het houtsnijwerk.

De Buffetkast kan worden gedemonteerd. 

Afmetingen:
Hoogte: 230 cm
Breedte: 165 cm
Diepte: 50 cm

De tafel kan ongeveer een halve meter worden verlengd.

Afmetingen:
Hoogte: 76 cm
Lengte: 120 cm (met inzetstuk van 51 cm totale lengte 171 cm)
Breedte: 100 cm

jugendstil_houtsnijwerk_te_koop_eetkamer_stoelen

De 6 stoelen zijn in 2006 opnieuw gestoffeerd met een hoogwaardige, afneembare stof. Hiervoor zijn de originele decoratieve nagels gebruikt.

Afmetingen:
Hoogte: 95 cm
Breedte: 46 cm
Diepte: 42 cm

Hoogte van de zitting: 46 cm
Diepte van de zitting: 37 cm

 

Wandspiegel met originele tekening van de Franse kunstenaar Edmond Adolphe Rudaux (1840-1908).  De vierkante spiegel eronder is in originele staat. 

Afmetingen:
Hoogte: 168 cm
Breedte: 85 cm

Het meubilair van de eetkamer wordt alleen samen verkocht.
Houtsoort: eiken
Conditie: gebruikt, in goede staat bewaard gebleven

Bezichtiging in Berlijn mogelijk.

Prijs n.o.t.k.

Verkocht: Complete Art Nouveau Interieurbetimmering

te koop art nouveau winkel interieur paneling for sale

Een van onze connecties biedt momenteel een complete interieurbetimmering in de stijl van de Art Nouveau te koop aan. Het gaat om Art Nouveau panelen van eind 19de – begin 20ste eeuw, oorspronkelijk deuren afkomstig uit een villa in Dinant.

Het interieur bestaat uit plafondpanelen die tezamen ongeveer 3 x 3 meter overspannen, 12 wandpanelen die elk 2,90 meter hoog zijn en 63 cm breed. En 2 deuren die elk ook 2,90 hoog zijn, en 73 cm breed. Alwéér zo’n uniek object!

Enkele overzichtsfoto’s van de meest recente opstelling van het interieur…

te koop art nouveau interior paneling for sale

te koop art nouveau interior paneling for sale

Momenteel is het interieur gedemonteerd en staat het in NL opgeslagen als losse panelen…

te koop art nouveau interior paneling for sale

te koop art nouveau shop interior paneling for sale

Prijs: nader overeen te komen.

Neemt u bij belangstelling of vragen contact op met ons. Dit kan d.m.v. een e-mail aan info@maisonartnouveau.nl of door te bellen naar tel. nr. +31(0)6-40221696.

VERKOCHT: Art Nouveau Bed

Voor de echte liefhebber is dit een buitenkansje! Een prachtig houten Art Nouveau-bed, afkomstig uit België. Het bed is honderd jaar oud en is altijd gebruikt, dus heeft heeft wat gebruikssporen. Maar het verkeert in een prima staat. De afmetingen zijn als volgt: 200 cm lang x 130 cm breed.

Te Koop: Art Nouveau-Bed

(Inclusief een verstelbare lattenbodem en evt. met matras.)

Art_Nouveau_bed_inclusief_lattenbodem

Het bed kan worden bekeken / opgehaald bij de eigenaar, iets ten noord-westen van Utrecht. De huidige eigenaar vraagt niet de hoofdprijs maar wil wel graag dat het bed bij een echte liefhebber terecht komt. Bij interesse kunt u contact opnemen via info@maisonartnouveau.nl.

 

Verkocht: Nieuw licht op Tiffany

Clara Driscoll Een nieuw licht op Tiffany
Title: Nieuw licht op Tiffany – Clara Driscoll en de Tiffany Girls
Auteurs: M. Eidelberg, N. Gray en M.K. Hofer
ISBN: 9789072853172
Taal: Nederlandstalig
Uitgever: Singer Laren
Prijs: € 7,50 (excl. verzendkosten)

In het Singer Laren Museum was in 2009 een tentoonstelling te zien, getiteld Tiffany Girls – Nieuw Licht op Tiffany. Een zestigtal originele lampen en snuisterijen uit de studio’s van Louis Comfort Tiffany werden getoond, waarbij ook de vondst van een briefwisseling van één van zijn belangrijkste medewerksters, Clara Driscoll, belicht werd. Onderzoek bracht n.l. aan het licht dat achter Louis Comfort Tiffany een groep vrouwelijke ontwerpers schuilging, waaraan veel succesvolle Tiffany-ontwerpen nu kunnen worden toegeschreven. Dit boek is gepubliceerd n.a.v. deze tentoonstelling.

Nieuw licht op Tiffany gaat uitgebreid in op ontwerper Louis C. Tiffany en het atelier onder leiding van Clara Driscoll. De ontdekking van de briefwisseling van Driscoll heeft geleid tot een keerpunt in het wetenschappelijk onderzoek naar de Tiffany ateliers. Haar levendige beschrijving van haar werk en haar collega’s, vormen tot op heden het enige bekende verslag uit de eerste hand van de dagelijkse gang van zaken binnen de Tiffany ateliers.

U kunt dit mooie boek bestellen door een e-mail te versturen aan info@maisonartnouveau.nl.

VERKOCHT: Art Nouveau Slaapkamer 1

Originele Art Nouveau slaapkamer, te koop aangeboden in Dordrecht.

Afmetingen Bed 140 x 200:  152 x 213 x 142 cm (B x D x H)

Commode: 120 x 56 x 198 cm (B x D x H)

Linnen- / kledingkast: 208 x 57 x 230 cm (B x D x H)

Nachtkastjes: 42 x 42 x 87 cm  (B x D x H)

Facet geslepen spiegeldeuren.

Het enige niet originele aan de gehele slaapkamer is de marmeren opstand van de commode. Het marmer op de commode en nachtkastjes en tevens de overige elementen als beslag en wieltjes onder de nachtkastjes zijn origineel.

Mocht u interesse hebben voor deze complete Art Nouveau slaapkamer, neemt u dan snel contact met ons op via info@maisonartnouveau.nl. Of doe meteen een goed bod, dan leggen wij dat namens u voor aan de verkoper (slaapkamer staat in Dordrecht).