Spellen om kinderen te laten kennismaken met Art Nouveau

“Jong geleerd is oud gedaan…”

Als wij ons Art Nouveau erfgoed willen beschermen voor de toekomst, doen we er goed aan de volgende generatie nú alvast te laten kennismaken met Art Nouveau. En speciaal dáárom creëerde o.a. het Réseau Art Nouveau Network in Brussel spellen om kinderen te laten kennismaken met Art Nouveau. Zij leren hierdoor spelenderwijs de vormen en eigenschappen van Art Nouveau herkennen, en ontdekken hoe de natuur als inspiratiebron diende bij het ontwerpen van o.a. meubelen, juwelen en zelfs complete gebouwen.

Maar ook het Nederlandse kinderprogramma Klokhuis wijdde onlangs een hele uitzending aan de Art Nouveau. De korte versie staat hier:

Wil je de héle Art Nouveau uitzending van Klokhuis zien? Klik dan hier.


Klik op een van onderstaande afbeeldingen om de PDF’s te openen:

Flora in de Art Nouveau, een boekje voor kinderen
9 jaar en ouder

Art Nouveau rondreis, een boekje voor kinderen
6 jaar en ouder

Lesmateriaal_over_Art_Nouveau_voor_Onderwijskrachten
Lesmateriaal voor Onderwijzers

Op de website van het Horta Museum in Brussel staan o.a. enkele ‘zoek de verschillen’ plaatjes die leuk zijn om met de kinderen te doen. Ze leren zo spelenderwijs de vormentaal van de Art Nouveau herkennen!


Europeana.eu gelooft, net als Maison l’Art Nouveau overigens, dat cultuur de wereld een stukje beter maakt! Daarom verzamelt Europeana al het cultureel erfgoed van Europese galeries, musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele collecties, en maakt het vervolgens online beschikbaar zodat u het kunt gebruiken voor professionele, recreatieve en educatieve doeleinden.

Uit al deze digitale collecties heeft Europeana een Art Nouveau-kleurboek samengesteld. Klik op de afbeelding hieronder om het kleurboek te downloaden en uit te printen. Veel kleur-plezier!

Spellen om kinderen te laten kennismaken met Art Nouveau - kleurboek


Klik op onderstaande afbeelding om de ‘Sergius Hruby – Apotheosis’ Puzzel online te kunnen leggen. Sergius Hruby (1869-1943) schilderde symbolistische werken in de stijl van de Art Nouveau.

Sergius_Hruby_puzzel

Zin in nóg een Art Nouveau puzzel? Klik dan hier: Art Nouveau Jigsaw Puzzels.