Art Nouveau Keuken

Toen wij een paar jaar geleden op zoek gingen naar een Art Nouveau keuken voor ons Art Nouveau huis, bleek dat een mission impossible. Een Art Nouveau keuken bestond niet, dus zat er niks anders op dan er zelf een te maken… En zo begon onze speurtocht naar een ambachtelijke vakman.

De Nederlandse Keukenbranche

Er zijn héél veel keukenwinkels in Nederland, maar de meeste daarvan maken deel uit van De Mandemakers Groep (DMG)*. De rest van de markt wordt gedomineerd door 3 grote inkooporganisaties, en Ikea. Bijna alle keukens in Nederland komen dus uit dezelfde 5 kanalen! Wanneer je iets anders wilt dan de geijkte ‘landelijke keuken’, moet je op zoek naar een vakman die niet tot DMG behoort, en niet bij die 3 inkooporganisaties aangesloten is. En dan blijven er maar heel weinig over…

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Nadat we in kaart hadden gebracht welke bedrijven tot die kleine groep onafhankelijke keukenbouwers behoren, hebben we hun stijl goed bestudeerd. De bedrijven die alleen hele moderne keukens maken vielen direct af. Ook de ‘makers’ waar je alleen kastjes in standaard maten kunt bestellen, vielen af. En zo zijn we uiteindelijk bij Harry Westhoeve Keuken & Interieurbouw in Ouddorp (Zuid-Holland) terecht gekomen.

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Het Ontwerp

Na lang zoeken bleek dat er bijna geen originele Art Nouveau keukens (hebben) bestaan waar wij ons door konden laten inspireren. De enige Art Nouveau keuken die we konden vinden, was de keuken die architect Peter Behrens in 1901 voor zijn eigen woning in Darmstadt ontwierp. Waarschijnlijk kookten mensen die zich een compleet Art Nouveau interieur konden permitteren niet zelf, en namen ze niet de moeite voor hun personeel een kostbare Art Nouveau keuken te laten maken. De ‘keukens’ uit 1900 díe we vonden bestonden voornamelijk uit een buffetkast en een tafel.

Peter Behrens Keuken Darmstadt 1901
Peter Behrens, Darmstadt 1901

Daarom hebben we besloten een buffetkast als uitgangspunt te nemen voor ons eigen ontwerp. En d.m.v. enkele unieke details hebben we daar een echte Art Nouveau Keuken van gemaakt. Eerst een schets en daarna met de tekenaar van Harry Westhoeve in AutoCAD.

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau   Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Wat maakt deze ‘buffetkast’ nou een typische Art Nouveau buffetkast?

  • De Art Nouveau kroonlijst
  • De gefreesde Art Nouveau motiefjes in de deurpaneeltjes
  • De Art Nouveau spoelbak
  • De ronding aan de onderkant van de bovenkastjes & afzuigkap
  • De typische groene kleur
  • Smeedijzeren knopjes voor de deuren en lades

Een Art Nouveau Kroonlijst

Om inspiratie op te doen voor de vormen van de kroonlijst, hebben we 100-den plaatjes van Art Nouveau kasten, schilderijlijsten, deurposten, daklijsten etc. doorgebladerd. Omdat het veel te kostbaar zou worden om al het hout met de hand te frezen, mocht de vorm niet te ingewikkeld zijn. Het moet bovendien ook nog schoon te houden zijn. Uiteindelijk maakte mijn hart een sprongetje bij het zien van het interieur van het Vitebsky Railway Station in St. Petersburg. Dat moest het worden! Strak (dus met een CNC-machine te frezen), maar duidelijk Art Nouveau.

Vitebsky Railway Station in St Petersburg
Vitebsky Railway Station, St. Petersburg

Gefreesde Motiefjes

Volgende waar we naar op zoek moesten was een motiefje voor in de paneeldeurtjes. Hierbij hanteerden we dezelfde regels: niet te ingewikkeld i.v.m. de CNC-machine, maar wel een duidelijke Art Nouveau vormentaal. We kozen voor een motief dat we hadden gezien in Leeuwarden, op de deurkozijnen van de Centraal Apotheek.

Centraal Apotheek Leeuwarden
Centraal Apotheek, Leeuwarden

Art Nouveau Spoelbak

De Art Nouveau spoelbak vonden we bij Herbeau, een klein familiebedrijf in Frankrijk. Op slag verliefd waren we. Want zeg nou zelf, een Art Nouveau keuken is toch niet compleet zonder deze spoelbak? Hij is er als enkele en als dubbele bak, in wit en in ivoor.

Art Nouveau Jugendstil Spoelbak

De typische rondingen en de groene kleur

Hoe je de rondingen maakt kan ik eigenlijk niet uitleggen. Dat is, denk ik, een kwestie van héél veel Art Nouveau bestuderen. Tot het een soort tweede natuur wordt. Dat gaat op gevoel. En als het niet klopt, dan ‘zie’ je dat meteen.

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Painting the Past kleur NN52Het groen hebben we ook op gevoel gekozen. In de periode rond 1900 waren pastels erg populair. Kijk maar naar alle beroemde platen van Alphonse Mucha. Die zachte aarde-tinten passen heel goed bij de natuur die men probeerde uit te beelden in de Art Nouveau. We kozen Green Tea (NN52) uit de collectie van Painting The Past omdat deze kleur het meest overeen kwam met de originele groentinten die we in ons huis terugvonden.

Antieke tegel ‘Korenbloem’

Korenbloem tegel Jac. van den Bosch 1900Voor de achterwand van de keuken gebruikten we een serie antieke tegels van Jac. van den Bosch uit 1900. Ik ben dol op korenbloemen en toen we een stapeltje van deze tegels bij een antiekwinkel vonden hebben we ze meteen meegenomen. De kleuren pasten perfect bij de kleuren die we voor ons interieur in gedachten hadden. Omdat we er niet zoveel hadden, hebben we de rest van de achterwand in de crème-kleur van de spoelbak en het fornuis (SMEG TR90CNL) betegeld.

Voor iedereen die geen stapeltje antieke tegels op voorraad heeft: we hebben een enorme collectie nieuwe Art Nouveau tegels voor u. Deze importeren we rechtstreeks van de fabriek, uit Duitsland.

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

En om het helemáál af te maken, hebben we lace panels, kanten panelen, van MYB Schotland voor het keukenraam gehangen. MYB weeft namelijk originele Art Nouveau patronen op 100-jaar oude machines. Dit motief heet Meadow Lily.

Jugendstil Vitrage van Maison l'Art Nouveau Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Smeedijzeren Knopjes

Het enige detail dat nog niet af is, zijn de knopjes voor de deurtjes en de lades. We hebben een smid gevraagd deze voor ons te maken, maar we weten nog niet hoe ons ontwerp er uiteindelijk in het echt uit zal zien. Zodra ze klaar zijn zal ik ze hier laten zien.

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Wilt u óók zo’n unieke Art Nouveau keuken?

Mocht u nu denken “zo’n bijzondere keuken wil ik ook!” dan heb ik goed nieuws: Dat kan! Harry Westhoeve kan deze keuken ook bij u inbouwen. En daarbij staan uw wensen écht centraal, want er komt niks uit een standaard assortiment. Elk onderdeel wordt voor u op maat gemaakt. Elke kleur is mogelijk, en zelfs het materiaal kunt u zelf kiezen. Of u nu een keuken uit multiplex, MDF of massief eiken wilt, het kan allemaal.

Wij kozen er voor om het binnenwerk met blanke lak af te werken, zodat je kunt zien dat de keuken van massief eiken is gemaakt. Maar het binnenwerk zou ook gewoon in de zelfde kleur als de deurtjes kunnen worden afgewerkt. En wij kozen voor het aanrechtblad gezoet Belgisch hardsteen. Maar u kunt bijvoorbeeld ook marmer, graniet of kunststof kiezen. Alles is bespreekbaar. Uw wensen staan centraal.

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Wilt u ook uw droomkeuken realiseren? Bel vrijblijvend voor meer informatie of een afspraak met Harry Westhoeve of met Maison l’Art Nouveau.

Harry Westhoeve Keuken & Interieurbouw: 0187 – 684957
Maison l’Art Nouveau: 06 – 40221696
Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

* Meer informatie over het Nederlands Keukenlandschap:
Het veelkleurige Nederlandse Keukenlandschap
Mandemakers Wikipagina
Marktaandeel Ikea Keukens van 23% naar 21%
Veranderd retaillandschap in keukens


In 2020 verscheen er een prachtige reportage over onze keuken in Keuken & Design Magazine.


In 2018 verscheen er in RS Wonen (BE) een hele mooie reportage over de keuken. U kunt de reportage online lezen, door op een van de afbeeldingen te klikken.

RS Wonen (BE), Art Nouveau Keuken, pg 30 & 31RS Wonen (BE), Art Nouveau Keuken, pg 32 & 33


In 2017 verscheen in Herenhuis Magazine de eerste mooie reportage over onze keuken…

Art Nouveau keuken à la Olga in Herenhuis Magazine