Art Nouveau Behangranden

Maison l’Art Nouveau heeft een omvangrijke collectie Art Nouveau behangranden bij elkaar gezocht. Dat viel niet mee, maar we hebben ze wel!

Interieurs in de eerste helft van de 19de eeuw worden gekenmerkt door donkere fluwelen stoffering en donkerhouten meubelen. Maar vooral ook door horror vacui (vrees voor het lege), geïnspireerd op de kunst uit de Middeleeuwen. In de tweede helft van de 19de eeuw herkennen we deze eigenschappen nog steeds in het werk van Arts & Crafts designers zoals William Morris.

Groene eetkamer V&A Museum gedecoreerd door William Morris in 1866
Groene eetkamer gedecoreerd door William Morris in 1866 (V&A)

Verdeling van de muren in 3 lagen

Aan het eind van de 19de eeuw vonden ontwerpers van Art Nouveau interieurs het echter tijd worden voor lichtere kleuren, vooral pastels, en voor wat meer ruimte voor ‘leegte’. Een stijlelement dat ze wél handhaafden was het verdelen van de muren in vlakken. Liefst drie, maar in ieder geval twee van de drie. Onderaan kwam de lambrisering (dado), dan het midden (fill) en uiteindelijk de top (frieze/border). En terwijl de dado aan de bovenkant werd afgewerkt met een dado-rand, werd het middelste deel (fill) aan de bovenkant afgewerkt met een (vaak houten) rand om schilderijen aan op te hangen. Deze verdeling was hét bewijs van een uiterst verfijnde smaak.

Deze verdeling ben ik echt óveral tegengekomen in Art Nouveau interieurs. Van Riga to Barcelona, en van Glasgow to Wenen. Alle ontwerpers hielden zich er aan. En met onze collectie Art Nouveau behangranden kunt u dit principe ook toepassen.

Enkele voordelen van deze verdeling zijn:

  • dat je minder behang nodig hebt (!)
  • dat het een ‘omarmende’ warme omgeving creëert
  • dat je geen gaten hoeft te boren om je schilderijen op te hangen
  • dat je een authentiek Art Nouveau interieur krijgt

* Prijs op aanvraag houdt in dat wij de prijs voor u moeten berekenen tegen de dan geldende koersen.

Art Nouveau Behangranden

Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande meer informatie wensen, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via info@maisonartnouveau.nl.

Art Nouveau BehangArt Nouveau Stoffen, Isolerende Gordijnen, Art Nouveau Sanitair, Romantisch Kant, De Decoratieschilder, Gipsornamenten en Lijsten, Art Nouveau Tegels, Lambrisering, Painting the PastMucha Glas-in-lood, Mucha Tegel-panelen, Art Nouveau VloerkledenInterieur Advies