Lezingen over Art Nouveau

Art Nouveau, Art Deco, Jugendstil… deze kunststromingen worden aan de lopende band door elkaar gehaald. De ene stijl is hoekig. De andere sierlijk. Met dames in wapperende jurken en vooral veel bloemen. Toch?

Maar ís dat eigenlijk wel zo? Hoe zat het ook alweer?

Op verzoek verzorgt Olga Harmsen lezingen over Art Nouveau. Zij neemt u mee naar de 19de eeuw en legt uit wat ertoe heeft geleid dat de Art Nouveau zo sensationeel snel tot bloei kwam, en waarom de stroming binnen twintig jaar ook weer net zo snel verdween; waaraan u de stijl kunt herkennen, en hoe de stijl zich in de verschillende landen onderscheidt.

Daarnaast is het ook mogelijk om lezingen met een specifiek thema te boeken. Eerdere ‘lezingen op verzoek’ gingen o.a. over de invloed van de Javaanse Batik Belanda op de Nederlandse Art Nouveau, en de kenmerken van het Art Nouveau interieur.

Neem voor meer informatie contact op via info@maisonartnouveau.nl


  • Jun 2024 – Lezing voor Elizabeth Leseurgroep Wassenaar
  • Jun 2023 – Safeguarding Art Nouveau Heritage for the Future (cDf congress)

lecture_safeguarding_art_nouveau_heritage

Lezing bij (digitale) opening van de tentoonstelling Het Beeld Spreekt over Art Nouveau affichekunst in Nederland. Inleiding door Olga Harmsen.

lezing-olga-harmsen-in-galerie-het-ware-huis

rondleiding_rams_woerthe

  • Sept/Okt 2018 – Serie van 3 activiteiten in opdracht van Arth Events (waaronder een bezoek aan een Art Nouveau Villa en een lezing over Art Nouveau interieurs)

Arth Events 2018 Specials

Batik - How emancipation of Dutch women in the East Indies and ‘back home’ influenced Art Nouveau design in Europe

  • Juni 2017 – Rondwandeling met inleiding over Art Nouveau in Dordrecht

art_nouveau_wandeling_dordrecht