Restauratiebeurs Vakwerk

Restauratiebeurs VAKWERK zal dit jaar tijdens Open Monumentendag haar 5-jarig bestaan vieren. En wel op Zaterdag 10 september 2022. We zijn voornemens de beurs daarom extra bijzonder te maken. Zet ú die datum alvast in uw agenda!?!

2019 Restauratiebeurs VAKWERK Grotekerksplein

Op de restauratiebeurs kunnen bezoekers kennismaken met diverse vakmensen die bij het onderhoud en de restauratie van een monument onmisbaar zijn. Zo kan men ontdekken hoe een decoratieschilder niet-van-echt-te-onderscheiden marmer en hout schildert en zullen verschillende leden van de Vakgroep Restauratie Stukadoors een demonstratie geven.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 2017

Andere ambachten die vertegenwoordigd worden op de restauratiebeurs zijn o.a. klassiek beeldhouwen, steenhouwen, meubelrestauratie en het restaureren van o.a. historische fresco’s en antiek houtsnijwerk.

Klassiek houtsnijwerk restauratiebeurs VAKWERK
© Antiona Berton

Naast ambachtslieden vindt men er ook specialisten op het gebied van historische interieurs. En is de Stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) aanwezig om te adviseren en vragen te beantwoorden. Verder zal Vereniging Oud-Dordrecht het publiek uitnodigen een stem uit te brengen voor de Dordtse Puienprijs en komt Stichting Verborgen Stad haar digitale tijdreis-projecten nader toelichten.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 9 sept 2017 Dordrecht

Kortom, een Erfgoed Fair voor iedereen met een Passie voor Restauratie & Erfgoed!

Datum: zaterdag 10 september 2022 (10-17 uur)
Locatie: Grotekerksplein, Dordrecht

Initiatiefnemer en eigenaar van Maison l’Art Nouveau Olga Harmsen beoogt met deze restauratiebeurs eigenaren van monumentale panden te inspireren en hen vooral te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van restauratie. “Te vaak hoor ik klanten zeggen dat ze niet weten hoe ze een restauratieproject aan moeten pakken. Men heeft geen idee van wat er allemaal mogelijk is. Maar met de juiste kennis kunnen we ons erfgoed vakkundig laten restaureren en in stand houden voor toekomstige generaties. Gespecialiseerde vakmensen zijn er genoeg.”

Restauratiebeurs VAKWERK is GRATIS toegankelijk!

_____________

Deelnemers:

Jan Berghuis decoratieschilderJan Berghuis is de 4de generatie in een familie van decoratieschilders. Al in 1992 schreef hij hét boek voor Monumentenzorg over de toepassing en uitvoering van hout- en marmerimitaties. Maar ook voor een decoratieve rand langs het plafond, of een geschilderde lambrisering draait Jan zijn hand niet om. Tijdens de beurs zal Jan een demonstratie geven van hoe je dat nou doet, marmeren.

Matteo Visser volgde de meubelvakschool in Rotterdam en studeerde in 1994 af. Matteo Visser MeubelrestauratorTijdens zijn opleiding heeft hij diverse stages gevolgd, onder andere bij het restauratieatelier van paleis Noordeinde, Den Haag. Sinds 2002 is Matteo als zelfstandig restaurator gevestigd in de historische binnenstad van Dordrecht. Zijn specialisatie is het restaureren van antieke houten objecten uit de 17e, 18e en 19e eeuw zoals: Meubelen, Klokkasten, Barometers, Wetenschappelijke Instrumenten en Sculpturen.

Bij het restaureren staat voor Matteo het behoud van de authenticiteit van het object voorop. Hij maakt daarom gebruik van materialen en technieken die horen bij de periode waarin een object “geboren” is. Matteo is lid van Restauratoren Nederland, de belangenvereniging voor restauratoren en hun klanten en Penningmeester van ARA-Nederland.

Barry Zardoni Restauratie StucadoorVakgroep Restauratie Stukadoors is een organisatie van erkende Meester-stukadoors. De leden moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen en het restaureren en decoreren beheersen. Doel van deze vakgroep is het in stand houden van het ambacht met al zijn facetten op stucgebied. Zij werken dan ook nauw samen met ander restauratoren uit de restauratie branche, zoals bijvoorbeeld restauratie schilders of restauratie bouwbedrijven. Maar ook architecten en monumentenzorg zijn instanties waar zij als organisatie mee te maken hebben. Leden van de Vakgroep Restauratie Stukadoors zijn: Barry Zardoni, Bjorn Fleuren, René van Olphen, Hans Schuller en Daniël Oudman.

vakgroep-restauratie-stukadoors

Tim & Marnix Kemperman zijn de 3de generatie in een familie van ambachtelijke restauratiebeeldhouwers. Leuk om te weten is dat Kemperman Restauratiezij bijvoorbeeld verantwoordelijk waren voor de conservering van het bordes aan de Statenschool in Dordrecht. Maar ze werkten bijvoorbeeld ook op het Paleis op de Dam, en aan de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Door de jarenlange ervaring is Kemperman Restauratie een bedrijf geworden met een zeer grote verscheidenheid aan werkzaamheden.

 

Stichting ERM is opgericht om de kwaliteit van het onderhouden en restaureren van monumenten op een breed gedragen kwaliteitsniveau te brengen en te houden. Daartoe werken opdrachtgevers, overheden en bedrijven samen in de netwerkorganisatie ERM. Samen stellen zij kwaliteitsrichtlijnen op voor alle aspecten van het onderhouden en restaureren. Richtlijnen die alle betrokkenen houvast bieden. Die bijdragen aan efficiency, en dus tijd en geld besparen. En die het mogelijk maken om ons erfgoed te verzekeren van optimale zorg.

ERM-waaiers Stichting_ERM

Clim Schots ©Milan RinckClim Schots heeft een uitstervend beroep, hij is houtsnijder. Hij maakt houtsculpturen, én hij doet restauratiewerk. Daarnaast probeert hij met workshops mensen warm te maken voor het vak. Na de Ambachtsschool (meubelmaker en timmerman) in de jaren ’70 was Clim vijftien jaar werkzaam in het onderhoud en de restauratie van huizen en meubelen. In 2009 begon hij aan een studie op de Academie Voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor klassiek beeldhouwen. Als bijvakken koos hij tekenen, kunstgeschiedenis, meubelrestauratie, polychromie-vergulden en boetseren. En in 2014 is Clim met grote onderscheiding in de hogere graad afgestudeerd.

Restaureren is vakwerk

Clim Schots werkt als restaurateur van (monumenteel) houtsnijwerk en ornamenten. Wij namen een kijkje bij zijn bedrijf Art-Beid. Gemeente Dordrecht VVV Dordrecht

Geplaatst door RTV Dordrecht op Woensdag 5 september 2018

 

Annelies Toebes studeerde  Vrije Kunsten aan de Artez Kunstacademie (Arnhem) en ging daarna naar Italië om de frescotechniek onder de knie te krijgen. Nu maakt zij moderne wandvullende fresco’s met de oude Italiaanse techniek. Annelies_ToebesDaarnaast restaureert Annelies fresco’s en andere muurschilderingen. Haar specialiteit is de ‘strappo’, een restauratie-techniek waarmee het fresco van de muur genomen wordt en op een andere drager wordt herplaatst. Deze techniek wordt vooral toegepast als een gebouw wordt gesloopt. Of als er door aardbevingen of overstromingen teveel schade aan het fresco en/of de muur is, waardoor het fresco verhuisd moet worden. Zo heeft Annelies in de zomer van 2018 twee grote muurschilderingen (4x7m) uit de jaren 60, uit het Dijkzigt ziekenhuis (Rotterdam) van de muur gehaald. Dit gebouw wordt namelijk dit jaar nog gesloopt.

Olga Harmsen aan het werk in TerrassaOlga Harmsen studeerde Japankunde aan de Erasmus Universiteit en werkte daarna ruim 20 jaar voor Japanse bedrijven. Tijdens haar vele reizen naar Japan raakte zij geïntrigeerd door Japanse kunst. In Europa bleek de Art Nouveau in grote mate geïnspireerd te zijn door diezelfde Japanse kunst. De Art Nouveau liet Olga niet meer los. In 2012 begon zij Art Nouveau architectuur en de bijbehorende interieurs te bestuderen. En in 2016 startte Olga haar eigen bedrijf om eigenaren van Art Nouveau panden te helpen bij het in-oude-glorie terugbrengen van hun huis. Hiervoor importeert zij materialen (zoals stoffen, behang, tegels en vloerkleden) van over de hele wereld en adviseert zij over de mogelijkheden op het gebied van ambachtelijk restauratiewerk. Daarnaast verzorgt Olga regelmatig lezingen en rondleidingen over Art Nouveau.

 ______________

Om op de hoogte te blijven van alle activiteiten rondom de restauratiebeurs volgt u ons Evenement op Facebook. U kunt ons helpen om de restauratiebeurs tot een nóg groter succes te maken, door het Facebook Evenement te Liken, te Delen en uw Facebook-vrienden ervoor uit te nodigen. Uw hulp wordt zéér op prijs gesteld!

Download het PERSBERICHT van 2019 hier
Download het PERSBERICHT van 2018 hier
Download het PERSBERICHT van 2017 hier
Download het PERSBERICHT van 2016 hier

Stem van Dordt 20190916

Restauratiebeurs VAKWERK in Dordt Centraal

Restauratiebeurs_VAKWERK_20180907_Dordt_Centraal

artikel_AD_Olga_Harmsen_over_Restauratiebeurs_Vakwerk

Maison l'Art Nouveau in het AD 20160907

Logo Openmonumentendag 2017