Restauratiebeurs Vakwerk

Restauratiebeurs Vakwerk Dordrecht Openmonumentendagen

Tijdens de restauratiebeurs kunnen bezoekers kennismaken met diverse vakmensen die bij het onderhoud en de restauratie van een monument onmisbaar zijn. Zo kan men ontdekken hoe een decoratieschilder niet-van-echt-te-onderscheiden marmer schildert, meekijken over de schouder van een meubelrestaurator en genieten van de geur van het vuur van de smid. Andere ambachten die vertegenwoordigd worden op de restauratiebeurs zijn o.a. steenhouwen, restauratie stucadoren, en parket leggen.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 2017

Naast ambachtslieden zijn er ook specialisten aanwezig die kunnen adviseren op het gebied van keuken- en interieurbouw, duurzame verf en historische interieurs. Bovendien staan er dit jaar twee sprekers op het programma. Gertjan de Boer (Duurzame Monumentenzorg Leiden) komt vertellen over energiezuinig wonen, en wat wij van onze grootouders kunnen leren. En Egbert de Jong (specialist op het gebied van energetische vraagstukken) zal meer de nadruk leggen op de huidige techniek en hoe wij die kunnen en mógen toepassen bij het duurzaam renoveren van monumenten.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 9 sept 2017 Dordrecht

Nieuw dit jaar is ons Activiteiten Programma:

  • 10:00 Energiezuinig wonen? Leer van uw grootouders! – Gertjan de Boer*
  • 10:30 Wat kan/mag ik nu nog wel in een monument? – Egbert de Jong*
  • 11:00 Energiezuinig wonen? Leer van uw grootouders! – Gertjan de Boer*
  • 11:30 Wat kan/mag ik nu nog wel in een monument? – Egbert de Jong*
  • 13:00 Rondleiding VAKWERK – Christine Weijs*
  • 14:00 Rondleiding VAKWERK – Christine Weijs*
  • 15:00 Rondleiding VAKWERK – Christine Weijs*
  • 16:00 Rondleiding VAKWERK – Christine Weijs*

* Gertjan de Boer is medewerker Duurzame Monumentenzorg in Leiden e.o., Egbert de Jong is Specialist Energetische Vraagstukken en Oplossingen van JongZeeuw Architecten & Adviseurs en Christine Weijs is Bouwhistoricus bij de Gemeente Dordrecht.

Initiatiefnemer en eigenaar van Maison l’Art Nouveau Olga Harmsen beoogt met deze restauratiebeurs eigenaren van monumentale panden te inspireren en hen vooral te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van restauratie. “Te vaak hoor ik klanten zeggen dat ze niet weten hoe ze een restauratieproject aan moeten pakken. Men heeft geen idee van wat er allemaal mogelijk is. Maar met de juiste kennis kunnen we ons erfgoed vakkundig laten restaureren en in stand houden voor toekomstige generaties. Gespecialiseerde vakmensen zijn er genoeg.”

Restauratiebeurs-VAKWERK-monumentendag-2017-Rondleidingen

Vakwerk, de industriële loods waarin de beurs zal plaatsvinden is rond 1900 in vakwerkconstructie opgetrokken. Ooit deed deze loods dienst als ijs- en melkfabriek. Vandaag hebben ontwerper Robin van der Werff  en architect Rogier Kraaijeveld er hun werkplaats. Zij willen van Vakwerk een plek maken waar circulair denken en doen samenkomt. Het gebouw zelf beschouwen zij als een water- en winddichte huid die de activiteiten binnen beschermt tegen de elementen. Werkplaats, kantoren en ontmoetingsruimten kunnen worden opgebouwd in losse, modulaire units. Zo blijft het karakter van de hal behouden, en kan de schoonheid van de vakwerkgevels en de dakconstructie sfeerbepalend zijn voor het interieur. De ‘huid’ moet echter nog in goede staat gebracht worden; conservering en reparatie van het staalskelet zijn hierbij aandachtspunt. Tijdens de restauratiebeurs zal Christine Weijs (Bouwhistoricus Gemeente Dordrecht) verschillende rondleidingen door het pand verzorgen.

Kortom, een Erfgoed Fair die u niet mag missen als u in een monumentaal pand woont, overweegt een oud huis te kopen, of om andere redenen bent geïnteresseerd in oude panden!

De restauratiebeurs is GRATIS toegankelijk!

_____________

Deelnemers:

Jan Berghuis decoratieschilderJan Berghuis is de 4de generatie in een familie van decoratieschilders. Al in 1992 schreef hij hét boek voor Monumentenzorg over de toepassing en uitvoering van hout- en marmerimitaties. Maar ook voor een decoratieve rand langs het plafond, of een geschilderde lambrisering draait Jan zijn hand niet om. Tijdens de beurs zal Jan een demonstratie geven van hoe je dat nou doet, marmeren.

Matteo Visser volgde de meubelvakschool in Rotterdam en studeerde in 1994 af. Matteo Visser MeubelrestauratorTijdens zijn opleiding heeft hij diverse stages gevolgd, onder andere bij het restauratieatelier van paleis Noordeinde, Den Haag. Sinds 2002 is Matteo als zelfstandig restaurator gevestigd in de historische binnenstad van Dordrecht. Zijn specialisatie is het restaureren van antieke houten objecten uit de 17e, 18e en 19e eeuw zoals: Meubelen, Klokkasten, Barometers, Wetenschappelijke Instrumenten en Sculpturen.

Bij het restaureren staat voor Matteo het behoud van de authenticiteit van het object voorop. Hij maakt daarom gebruik van materialen en technieken die horen bij de periode waarin een object “geboren” is. Matteo is lid van Restauratoren Nederland, de belangenvereniging voor restauratoren en hun klanten en Penningmeester van ARA-Nederland.

Barry Zardoni Barry Zardoni Restauratie Stucadoorvan Stucadoorsbedrijf Zardoni is specialist in het het restaureren en reconstrueren van historische ornamenten en lijsten voor o.a plafonds, wanden en gevels. Barry zit al meer dan 25 jaar in het vak en werkte o.a. aan het Concertgebouw en het Tuschinski Theater in Amsterdam, Paleis Noordeinde in Den Haag, Schloss-Ammelshain in Duitsland etc… Kwaliteit staat bij Barry bovenaan en dat is terug te zien in het niveau van afwerking, de gebruikte materialen en de communicatie naar/met de klant. En natúúrlijk is Barry lid van de Vakgroep Restauratie Stukadoors.

Dick OostendorpDick Oostendorp van Oostendorp Interieur- en meubelstoffering kwam in 1977 bij zijn vader in de zaak. Hij specialiseerde zich in meubelstoffering. In 1979 kwam ook broer Pieter bij het bedrijf werken. Die specialiseerde zich in interieurstoffering. Samen namen zij het bedrijf van hun vader over. Het stofferen van antieke en historische meubelen en interieurs vraagt om kennis van stijlperioden, technieken en authentieke materialen. Waar mogelijk hergebruikt Dick bestaande en originele onderdelen en reconstrueert hij de ontbrekende stofferingen.

Copperant Pura Paint Store Dordrecht

Copperant maakt al sinds 1870 lakken, verven en beitsen. Kwaliteitsproducten voor de doe-het-zelver en de professionele schilder. Begonnen als Copperant Het Y Coatings in Amsterdam worden de producten vandaag de dag ontwikkeld en geproduceerd bij Baril Coatings in Etten-Leur. Kwaliteit, duurzaamheid en milieu staan bij de ontwikkeling en productie centraal. Copperant heeft een basis kleurselectie van 48 speciale kleuren gestoeld op de 4 seizoen van Alphonse Mucha. De producten van Copperant Schildersverf zijn biobased.

Copperant kleurenwaaier de vier seizoenen van Alphonse Mucha

Arie Haksteen is een echte ‘ouwe rot in het vak’. Hij begon in 1971 in zijn vaders smidse. In die tijd was er geen vakopleiding voor de smederij. Daarom richtte Arie in 1990, samen met enkele collega’s het  (Het Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden) op. Samen met zijn zoons voert Arie voornamelijk restauratie werkzaamheden uit aan historische (Art Nouveau en Art Deco) hekken, balustrades, trapleuningen, kerktorens, muurijzers en maakt hij gereedschap voor andere smeden. Naast een ambachtelijke smidse beschikt Arie ook over een moderne werkplaats met daarin een machinepark voor las-, draai-, frees-, knip- en zetwerk.

Arie Haksteen, Smid

Sjoerd Hofman is begonnen als pijpfitter en lasser, en leerde daardoor al snel omgaan met de verschillende metalen. Hij voelde het metaal goed aan en ging zich in zijn vrije tijd in materiaalkunde verdiepen. Sjoerd Hofman aan het lassenTerwijl hij messen, hekken en vuurkorven maakte, ontwikkelde hij een passie voor het smeden. Hij bouwde zijn eigen smeedoven, verzamelde een aambeeld en gereedschap en ging aan de slag. En nu ‘smeedt’ Sjoerd als het ware oude en nieuwe technieken, materialen en ontwerpstijlen samen tot een nieuwe, eigen stijl. Hij experimenteert met drijf- en ciseleertechnieken, en hij graveert. Maar bovenal blijft hij gefascineerd door het materiaal waar we al duizenden jaren mee werken en waar we toch nog steeds nieuwe dingen over leren.

Tim & Marnix Kemperman van Kemperman Restauratie zijn de 3de generatie in een familie van ambachtelijke restauratiebeeldhouwers. Leuk om te weten is dat Kemperman Restauratiezij bijvoorbeeld verantwoordelijk waren voor de conservering van het bordes aan de Statenschool in Dordrecht. Maar ze werkten bijvoorbeeld ook op het Paleis op de Dam, en aan de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Door de jarenlange ervaring is Kemperman Restauratie een bedrijf geworden met een zeer grote verscheidenheid aan werkzaamheden.

Peter Gijzen van het Gorkums Vloeren HuysPeter Gijzen van het Gorkums Vloeren Huys weet alles over massief houten vloeren en geeft u graag advies. Het op een goede manier leggen van een parketvloer vergt kennis van de houtsoorten, elk met zijn specifieke eigenschappen, en van lijm en ondervloeren.  Wanneer goed gelegd, is een parketvloer een duurzaam product dat een mensenleven mee kan gaan. Peter weet trouwens ook alles over vis…

Gorkums Vloeren Huys

Harry Westhoeve Keuken & Interieurbouw is een van de weinige keukenbouwers die écht alles nog op maat maakt. Er komt niets uit de fabriek of van de groothandel. Alles wordt hier voor u op maat gemaakt. Of het nu om een complete keuken gaat, om een badkamermeubel, een kamer-en-suite of een garderobe-kast. Alles is bespreekbaar. Afgelopen jaar hebben wij samen met Harry Westhoeve een unieke Art Nouveau keuken ontwikkeld. En deze keuken kunt u nu ook bestellen! We passen het ontwerp dan graag voor u aan.

Art Nouveau Keuken door Maison l'Art Nouveau

Iwan de Ruiter van I.D.R. Schilderwerken is gespecialiseerd in het schilderen van monumentale panden. Het liefst schildert hij de hele dag, en dan vooral ambachtelijk schilderwerk aan monumentale panden. Dat begint bij het vakkundig herstellen van houtrot en eindigt met het kiezen van de juiste monumentenkleur. Iwan de Ruiter van I.D.R. SchilderwerkenVanwege het bijzondere karakter van een monument komt Iwan vaak voor onvoorziene problemen te staan. Om dit vooraf goed in te kunnen schatten is ervaring noodzakelijk. Door jarenlang aan monumenten te hebben gewerkt weet Iwan precies waar je op moet letten om uiteindelijk het gewenste eindresultaat te verkrijgen. Een schilder met passie dus!

 ______________

Om op de hoogte te blijven van alle activiteiten rondom de restauratiebeurs volgt u ons Evenement op Facebook. U kunt ons helpen om de restauratiebeurs tot een nóg groter succes te maken, door het Facebook Evenement te Liken, te Delen en uw Facebook-vrienden ervoor uit te nodigen. Uw hulp wordt zéér op prijs gesteld!

Hoe kom ik bij Restauratiebeurs Vakwerk?

Download het PERSBERICHT van 2017 hier
Download het PERSBERICHT van 2016 hier

artikel_AD_Olga_Harmsen_over_Restauratiebeurs_Vakwerk

Logo Openmonumentendag 2017