Restauratiebeurs Vakwerk

Arend Maartenszhof Dordrecht

Voor de derde keer op rij organiseert Maison l’Art Nouveau de Restauratiebeurs VAKWERK tijdens Open Monumentendag in Dordrecht. Op de restauratiebeurs kunnen bezoekers kennismaken met diverse vakmensen die bij het onderhoud en de restauratie van een monument onmisbaar zijn. Zo kan men ontdekken hoe een decoratieschilder niet-van-echt-te-onderscheiden marmer schildert, meekijken over de schouder van een meubelrestaurator, of zich laten informeren over het schilderen met lijnolieverf. Andere ambachten die vertegenwoordigd worden op de restauratiebeurs zijn o.a. restauratie stucadoren, klassiek beeldhouwen en het restaureren van antiek houtsnijwerk.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 2017

Naast ambachtslieden zijn er ook specialisten aanwezig die u kunnen adviseren op het gebied van bouwhistorie en historische interieurs. Bovendien zal schrijfster Laura Roscam Abbing haar onderzoek over de in Dordrecht opgerichte Koninklijke Nederlandse glasfabriek J.J.B.J. Bouvy (1850-1926) komen presenteren. Natuurlijk brengt zij ook haar eerdere boeken ‘Een herenhuis vol ornamenten 1880-1920’ en ‘Een jaren dertig huis, 1920-1940’ mee.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 9 sept 2017 Dordrecht

Kortom, een Erfgoed Fair voor iedereen met een Passie voor Restauratie & Erfgoed!

Datum: zaterdag 8 september 2018 (10-17 uur)
Locatie: Arend Maartenshof, Dordrecht
Let op: dit jaar dus een andere locatie dan eerdere jaren, omdat zagenzagen is verhuisd en we hun pand niet meer konden lenen.

Kaartje Restauratiebeurs VAKWERK 2018

Initiatiefnemer en eigenaar van Maison l’Art Nouveau Olga Harmsen beoogt met deze restauratiebeurs eigenaren van monumentale panden te inspireren en hen vooral te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van restauratie. “Te vaak hoor ik klanten zeggen dat ze niet weten hoe ze een restauratieproject aan moeten pakken. Men heeft geen idee van wat er allemaal mogelijk is. Maar met de juiste kennis kunnen we ons erfgoed vakkundig laten restaureren en in stand houden voor toekomstige generaties. Gespecialiseerde vakmensen zijn er genoeg.”

De restauratiebeurs is GRATIS toegankelijk!

_____________

Deelnemers:

Jan Berghuis decoratieschilderJan Berghuis is de 4de generatie in een familie van decoratieschilders. Al in 1992 schreef hij hét boek voor Monumentenzorg over de toepassing en uitvoering van hout- en marmerimitaties. Maar ook voor een decoratieve rand langs het plafond, of een geschilderde lambrisering draait Jan zijn hand niet om. Tijdens de beurs zal Jan een demonstratie geven van hoe je dat nou doet, marmeren.

Matteo Visser volgde de meubelvakschool in Rotterdam en studeerde in 1994 af. Matteo Visser MeubelrestauratorTijdens zijn opleiding heeft hij diverse stages gevolgd, onder andere bij het restauratieatelier van paleis Noordeinde, Den Haag. Sinds 2002 is Matteo als zelfstandig restaurator gevestigd in de historische binnenstad van Dordrecht. Zijn specialisatie is het restaureren van antieke houten objecten uit de 17e, 18e en 19e eeuw zoals: Meubelen, Klokkasten, Barometers, Wetenschappelijke Instrumenten en Sculpturen.

Bij het restaureren staat voor Matteo het behoud van de authenticiteit van het object voorop. Hij maakt daarom gebruik van materialen en technieken die horen bij de periode waarin een object “geboren” is. Matteo is lid van Restauratoren Nederland, de belangenvereniging voor restauratoren en hun klanten en Penningmeester van ARA-Nederland.

Barry Zardoni Restauratie StucadoorVakgroep Restauratie Stukadoors is een organisatie van erkende Meester-stukadoors. De leden moeten aan hoge kwaliteitseisen voldoen en het restaureren en decoreren beheersen. Doel van deze vakgroep is het in stand houden van het ambacht met al zijn facetten op stucgebied. Zij werken dan ook nauw samen met ander restauratoren uit de restauratie branche, zoals bijvoorbeeld restauratie schilders of restauratie bouwbedrijven. Maar ook architecten en monumentenzorg zijn instanties waar zij als organisatie mee te maken hebben. Leden van de Vakgroep Restauratie Stukadoors zijn: Barry Zardoni, Bjorn Fleuren, René van Olphen, Hans Schuller en Daniël Oudman.

Enkele leden van de Vakgroep Restauratie Stucadoors
Enkele leden van de Vakgroep Restauratie Stucadoors

Tim & Marnix Kemperman zijn de 3de generatie in een familie van ambachtelijke restauratiebeeldhouwers. Leuk om te weten is dat Kemperman Restauratiezij bijvoorbeeld verantwoordelijk waren voor de conservering van het bordes aan de Statenschool in Dordrecht. Maar ze werkten bijvoorbeeld ook op het Paleis op de Dam, en aan de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Door de jarenlange ervaring is Kemperman Restauratie een bedrijf geworden met een zeer grote verscheidenheid aan werkzaamheden.

Laura Roscam AbbingLaura Roscam Abbing doet al jaren uit volle overtuiging kunsthistorisch onderzoek naar met name interieurs uit de periode 1850-1940. Zij vindt dat je als onderzoeker naar buiten moet treden om je kennis en enthousiasme over te dragen, zowel aan een breed publiek als aan nieuwe onderzoekers. Dit doet zij door artikelen en boeken te schrijven, en presentaties te geven, m.n. over haar boeken en haar promotieonderzoek. “Eigenlijk vind ik alle manieren waarop je mensen kunt bereiken en enthousiast kunt maken voor hun erfgoed belangrijk.” In het najaar van 2018 hoopt Laura te promoveren op haar onderzoek naar de Dordtse Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek  J.J.B.J. Bouvy, en haar reilen en zeilen tegen de achtergrond van de zeer snelle ontwikkelingen in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Een herenhuis vol ornamenten, 1880 -1920 Een jaren dertig huis, 1920-1940 De Koninklijke Nederlandse Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy door Laura Roscam Abbing

Jeroen Nipius - NipidesJeroen Nipius verkent nieuwe methoden om geschiedenis, archeologie en bouwhistorie tastbaar te maken en op een aantrekkelijke wijze aan het publiek te presenteren. Omdat complexe tekeningen niet voor iedereen even duidelijk zijn, maakt Jeroen 3D-illustraties met behulp van de computer. Zijn heldere afbeeldingen kunnen grote hoeveelheden informatie snel inzichtelijk maken. De illustraties zijn informatief, maar kunnen ook esthetisch zijn en de beleving van een project verhogen. In het dagelijks leven is Jeroen werkzaam als bouwhistoricus.

3D-Illustratie © Jeroen Nipius

Pieternel PeltenburgPieternel Peltenburg importeert sinds 2008 voor de Nederlandse markt de lijnolieverf van het merk Allbäck. Deze lijnolieverf is uniek omdat ze is gemaakt van hele schone lijnolie, gezuiverd van alle proteïnen. Hierdoor is de lijnolieverf beter dekkend, sneller drogend, niet bederfgevoelig, en kent zij een twee tot drie maal langere levensduur (15 tot 30 jaar). Grote voordeel van lijnolieverf vind ik persoonlijk, dat het je hout beschermt en niet bladdert. Tijdens de restauratiebeurs zal Pieternel uitleg geven over het werken met lijnolieverf en de voordelen daarvan. Ze kan ook al uw vragen beantwoorden.

Clim Schots ©Milan RinckClim Schots heeft een uitstervend beroep, hij is houtsnijder. Hij maakt houtsculpturen, én hij doet restauratiewerk. Daarnaast probeert hij met workshops mensen warm te maken voor het vak. Na de Ambachtsschool (meubelmaker en timmerman) in de jaren ’70 was Clim vijftien jaar werkzaam in het onderhoud en de restauratie van huizen en meubelen. In 2009 begon hij aan een studie op de Academie Voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor klassiek beeldhouwen. Als bijvakken koos hij tekenen, kunstgeschiedenis, meubelrestauratie, polychromie-vergulden en boetseren. En in 2014 is Clim met grote onderscheiding in de hogere graad afgestudeerd.

Restaureren is vakwerk

Clim Schots werkt als restaurateur van (monumenteel) houtsnijwerk en ornamenten. Wij namen een kijkje bij zijn bedrijf Art-Beid. Gemeente Dordrecht VVV Dordrecht

Geplaatst door RTV Dordrecht op Woensdag 5 september 2018

 

Olga Harmsen aan het werk in TerrassaOlga Harmsen studeerde Japankunde aan de Erasmus Universiteit en werkte daarna ruim 20 jaar voor Japanse bedrijven. Tijdens haar vele reizen naar Japan raakte zij geïntrigeerd door Japanse kunst. In Europa bleek de Art Nouveau in grote mate geïnspireerd te zijn door diezelfde Japanse kunst. De Art Nouveau liet Olga niet meer los. In 2012 begon zij Art Nouveau architectuur en de bijbehorende interieurs te bestuderen. En in 2016 startte Olga haar eigen bedrijf om eigenaren van Art Nouveau panden te helpen bij het in-oude-glorie terugbrengen van hun huis. Hiervoor importeert zij materialen (zoals stoffen, behang, tegels en vloerkleden) van over de hele wereld en adviseert zij over de mogelijkheden op het gebied van ambachtelijk restauratiewerk. Daarnaast geeft Olga regelmatig lezingen over Art Nouveau.

 ______________

Om op de hoogte te blijven van alle activiteiten rondom de restauratiebeurs volgt u ons Evenement op Facebook. U kunt ons helpen om de restauratiebeurs tot een nóg groter succes te maken, door het Facebook Evenement te Liken, te Delen en uw Facebook-vrienden ervoor uit te nodigen. Uw hulp wordt zéér op prijs gesteld!

Download het PERSBERICHT van 2017 hier
Download het PERSBERICHT van 2016 hier

Restauratiebeurs_VAKWERK_20180907_Dordt_Centraal

artikel_AD_Olga_Harmsen_over_Restauratiebeurs_Vakwerk

Maison l'Art Nouveau in het AD 20160907

Logo Openmonumentendag 2017