Restauratiebeurs Vakwerk

In 2023 is er helaas géén Restauratiebeurs VAKWERK

Tijdens Open Monumentendag, organiseert Maison l’Art Nouveau regelmatig de Restauratiebeurs VAKWERK in Dordrecht. De locatie van dit gratis evenement is de prachtige tuin van de Grote Kerk.

Restauratiebeurs VAKWERK Grotekerksplein Dordrecht

Op de restauratiebeurs kunnen bezoekers kennismaken met diverse vakmensen die bij het onderhoud en de restauratie van een monumentaal pand onmisbaar zijn. Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’, oftewel immaterieel erfgoed. En als er íets levend erfgoed is, dan is het wel restaureren volgens oude tradities en ambachtelijke vaardigheden. Daarom draagt Restauratiebeurs VAKWERK het thema van Open Monumentendag dit jaar weer een extra warm hart toe.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 2017

Decoratieschilders van Schildersbedrijf Nijhoff evenals de winnaar van de Nationale Schildersvakprijs 2021 Jan Berghuis zullen verschillende oude schildertechnieken demonstreren. René Egas van E-stuc is aanwezig om meer te vertellen over de restauratie van historische stucplafonds. En Matteo Visser, ervaren meubelrestaurator en voorzitter van A.R.A. Nederland (beroepsvereniging voor restauratoren en conservatoren) is aanwezig om vragen te beantwoorden en evt. door te verwijzen.

Klassiek houtsnijwerk restauratiebeurs VAKWERK
© Antiona Berton

Ambachtelijk smid Harm Struik komt een demonstratie van zijn vakmanschap geven. En bij Olga Harmsen van Maison l’Art Nouveau kan men terecht voor advies over historische interieurs. Er is op de beurs ook informatie te krijgen over de verschillende vakopleidingen, en Historische Vereniging Oud-Dordrecht is aanwezig om haar activiteiten op het gebied van het beschermen van monumenten toe te lichten. In de Grote Kerk kan men een tentoonstelling van klassiek houtsnijder Clim Schots bezoeken.

Ambachten op de restauratiebeurs VAKWERK 9 sept 2017 Dordrecht

Kortom, een Erfgoed Fair voor iedereen met een Passie voor Restauratie & Erfgoed!

Datum: zaterdag 9 september 2023 (10-17 uur) Gaat helaas niet door
Locatie: Grotekerksplein, Dordrecht

Initiatiefnemer en eigenaar van Maison l’Art Nouveau Olga Harmsen beoogt met deze restauratiebeurs eigenaren van monumentale panden te inspireren en hen vooral te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van restauratie. “Te vaak hoor ik klanten zeggen dat ze niet weten hoe ze een restauratieproject aan moeten pakken. Men heeft geen idee van wat er allemaal mogelijk is. Maar met de juiste kennis kunnen we ons erfgoed vakkundig laten restaureren en in stand houden voor toekomstige generaties. Gespecialiseerde vakmensen zijn er genoeg.”

Restauratiebeurs VAKWERK is GRATIS toegankelijk!

_____________

Deelnemers:

Jan Berghuis decoratieschilderJan Berghuis is de 4de generatie in een familie van decoratieschilders. Al in 1992 schreef hij hét boek voor Monumentenzorg over de toepassing en uitvoering van hout- en marmerimitaties. Maar ook voor een decoratieve rand langs het plafond, of een geschilderde lambrisering draait Jan zijn hand niet om. Tijdens de beurs zal Jan een demonstratie geven.

Matteo Visser volgde de meubelvakschool in Rotterdam en studeerde in 1994 af. Matteo Visser MeubelrestauratorTijdens zijn opleiding heeft hij diverse stages gevolgd, onder andere bij het restauratieatelier van paleis Noordeinde, Den Haag. Sinds 2002 is Matteo als zelfstandig restaurator gevestigd in de historische binnenstad van Dordrecht. Zijn specialisatie is het restaureren van antieke houten objecten uit de 17e, 18e en 19e eeuw zoals: Meubelen, Klokkasten, Barometers, Wetenschappelijke Instrumenten en Sculpturen.

Bij het restaureren staat voor Matteo het behoud van de authenticiteit van het object voorop. Hij maakt daarom gebruik van materialen en technieken die horen bij de periode waarin een object “geboren” is. Matteo is lid van Restauratoren Nederland, de belangenvereniging voor restauratoren en hun klanten en Voorzitter van ARA-Nederland.

René_Egas_EstucRené Egas is gespecialiseerd in het restaureren van monumentaal en decoratief stucwerk. Hij geeft er de voorkeur aan oorspronkelijke materialen zoveel mogelijk te behouden. Mocht het originele stucwerk echter niet meer te redden zijn, dan kan René het perfect voor u recreëren. René is lid van ‘het Neerlandsch Stucgilde’ dat bestaat uit zelfstandige restauratie-stukadoorsbedrijven, die kennis en kunde willen delen, bundelen en vergroten om hun ambacht te behouden voor de toekomst. Op de stand van René Egas zal ook iemand aanwezig zijn van Savantis, die alles weet over stukadoorsopleidingen.

T. Nijhoff SchildersbedrijfT. Nijhoff Schildersbedrijf Staat u er wel eens bij stil dat achter iedere gevel in Dordrecht een verhaal zit? De specialisten van T. Nijhoff schildersbedrijf gaan met passie op zoek naar al deze verhalen. Het gaat hierbij niet alleen om onderhoud en het reguliere schilderwerk, maar ook om restauratie en decoratieve werkzaamheden. Nijhoff heeft voor iedere discipline de juiste specialisten in dienst en ieder teamlid is even belangrijk. 

Harm Struik SmidHarm Struik leerde als zilversmid edelmetalen te bewerken op de Vakschool Schoonhoven. Zijn eerste keer aan het vuur in een smederij bracht hem een hele nieuwe beleving van metaalbewerking. De verandering die ijzer ondergaat onder invloed van hitte en de veelzijdigheid in toepassing van ijzer en staal liet hem niet meer los. Harm heeft inmiddels ruime ervaring in het restaureren en kan alle historische technieken toepassen. Moderne technieken kunnen volgens Harm een goede aanvulling zijn bij een restauratie.

Stichting ERM is opgericht om de kwaliteit van het onderhouden en restaureren van monumenten op een breed gedragen kwaliteitsniveau te brengen en te houden. Daartoe werken opdrachtgevers, overheden en bedrijven samen in de netwerkorganisatie ERM. Samen stellen zij kwaliteitsrichtlijnen op voor alle aspecten van het onderhouden en restaureren. Richtlijnen die alle betrokkenen houvast bieden. Die bijdragen aan efficiency, en dus tijd en geld besparen. En die het mogelijk maken om ons erfgoed te verzekeren van optimale zorg. Stichting ERM is dit jaar niet persoonlijk aanwezig, maar er zal wel documentatie van hen te verkrijgen zijn op de beurs.

ERM-waaiers Stichting_ERM

Clim Schots ©Milan RinckClim Schots heeft een uitstervend beroep, hij is houtsnijder. Hij maakt houtsculpturen, én hij doet restauratiewerk. Daarnaast probeert hij met workshops mensen warm te maken voor het vak. Na de Ambachtsschool (meubelmaker en timmerman) in de jaren ’70 was Clim vijftien jaar werkzaam in het onderhoud en de restauratie van huizen en meubelen. In 2009 begon hij aan een studie op de Academie Voor Schone Kunsten in Antwerpen. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor klassiek beeldhouwen. Als bijvakken koos hij tekenen, kunstgeschiedenis, meubelrestauratie, polychromie-vergulden en boetseren. En in 2014 is Clim met grote onderscheiding in de hogere graad afgestudeerd.

Tijdens de Open Monumentendagen kunt u dit jaar ÍN de Grote Kerk een tentoonstelling van de beelden van Clim Schots bezichtigen; zijn expo heet De Nieuwe Beeldenstorm.

https://www.facebook.com/RTVDordrecht/videos/293687851233326

 

Olga Harmsen aan het werk in TerrassaOlga Harmsen studeerde Japankunde aan de Erasmus Universiteit en werkte daarna ruim 20 jaar voor Japanse bedrijven. Tijdens haar vele reizen naar Japan raakte zij geïntrigeerd door Japanse kunst. In Europa bleek de Art Nouveau in grote mate geïnspireerd te zijn door diezelfde Japanse kunst. De Art Nouveau liet Olga niet meer los. In 2012 begon zij Art Nouveau architectuur en de bijbehorende interieurs te bestuderen. En in 2016 startte Olga haar eigen bedrijf om eigenaren van Art Nouveau panden te helpen bij het in-oude-glorie terugbrengen van hun huis & interieur. Hiervoor importeert zij materialen (zoals stoffen, behang, tegels en vloerkleden) van over de hele wereld en adviseert zij over de mogelijkheden op het gebied van ambachtelijk restauratiewerk. Daarnaast verzorgt Olga regelmatig Art Nouveau-lezingen en rondleidingen.

Oud_Dordrecht_LOGOAls laatste deelnemer introduceren wij de Vereniging Oud-Dordrecht. Deze vereniging werd in 1892 opgericht met als doel het wekken van belangstelling voor alles wat te maken heeft met de geschiedenis van Dordrecht. Hiermee probeert zij steun te vinden voor het beschermen van het bijzondere stadsgezicht van Dordrecht en het behoud van de vele monumenten in de stad. Sinds 2017 organiseert de VOD ook de tweejaarlijkse Dordtse Puienprijs. Daarnaast wil de vereniging de bestudering en beschrijving van de geschiedenis van de stad en haar bewoners bevorderen. Hierover publiceert zij jaarboeken en tijdschriften. Tijdens Open Monumentendag kan men op de stand van de VOD meer te weten komen over de vereniging en haar publicaties.

 ______________

Om op de hoogte te blijven van alle activiteiten rondom de restauratiebeurs volgt u ons Evenement op Facebook. U kunt ons helpen om de restauratiebeurs tot een nóg groter succes te maken, door het Facebook Evenement te Liken, te Delen en uw Facebook-vrienden ervoor uit te nodigen. Uw hulp wordt zéér op prijs gesteld!

Download het PERSBERICHT van 2022 hier
Download het PERSBERICHT van 2019 hier
Download het PERSBERICHT van 2018 hier
Download het PERSBERICHT van 2017 hier
Download het PERSBERICHT van 2016 hier

Drechtsteden_net_12-9-2022

Artikel op In_de_buurt_9-9-2022

Bericht over Restauratiebeurs VAKWERK in DordtCentraal 9-9-2022

Stem van Dordt 20190916

Restauratiebeurs VAKWERK in Dordt Centraal

Restauratiebeurs_VAKWERK_20180907_Dordt_Centraal

artikel_AD_Olga_Harmsen_over_Restauratiebeurs_Vakwerk

Maison l'Art Nouveau in het AD 20160907

Logo Openmonumentendag 2017