Over ons

maison l'art nouveau 1895

Op 26 december 1895 opende Siegfried Bing zijn galerie Maison l’Art Nouveau aan de Rue de Provence 22, in Parijs.

Als wij één persoon zouden moeten aanwijzen die Art Nouveau groot heeft gemaakt in Europa, dan zou het Siegfried Bing (1838-1905) zijn. Bing verzamelde jonge kunstenaars met nieuwe ideeën om zich heen, inspireerde hen met Japanse kunst en gaf hen een platform om hun werk te laten zien en verkopen op de meest centrale plaats van Europa: Parijs! De Art Nouveau was geboren.

siegfried bing in japanse kimono art nouveau aankondiging galerie bing paris 1895

Bing was gefascineerd door Japanse kunst en zijn collectie beschilderde kamerschermen, lakdozen, kimono’s, waaiers, bronzen, keramiek en vooral ook prenten sloeg in Parijs in als een bom. Al snel groeide Bing’s kunsthandel uit tot hét trefpunt waar 19de-eeuwse kunstenaars als Vincent van Gogh, Pierre Bonnard, Paul Gauguin en Henri Toulouse-Lautrec geregeld bijeenkwamen. De Japanse technieken, motieven, het kleurgebruik en de vlakverdeling werden vol enthousiasme door de jonge kunstenaars overgenomen. Het Japonisme (Japanse invloed op de Europese kunst) werd in korte tijd enorm populair en had grote invloed op de Art Nouveau beweging.

pavilion Art Nouveau Paris exhibition 1900

Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs liet Bing een compleet paviljoen inrichten door de toen nog onbekende ontwerpers Georges de Feure, Edward Colonna en Eugène Gaillard; ook de Belgische Henry van de Velde droeg bij aan het geheel. Met dit Gesamtkunstwerk wist Bing de kloof tussen de gerespecteerde beeldende kunst en de iets minder gerespecteerde toegepaste kunst te overbruggen en bracht hij artistieke oplossingen voor de filosofie dat mensen omringd moeten worden door mooie producten. Art should be a way of life.

maison l'art nouveau bing

Het mag duidelijk zijn: Siegfried Bing is ook onze bron van inspiratie. Wij willen, net als Bing, een centrale rol spelen en daarmee bijdragen aan een groter bewustzijn van de culturele betekenis en de Europese dimensie van ons Art Nouveau erfgoed. Dit doen wij door onze Communicatie en Marketing expertise in te zetten voor Art Nouveau gerelateerde projecten van bijvoorbeeld lokale overheden (City Marketing), musea (publicaties rondom tentoonstellingen), verenigingen (lezingen) en scholen (kunstgeschiedenis). Maar ook door onze kennis van Art Nouveau te delen met particulieren die hun woning door het toepassen van hedendaagse materialen weer in oude glorie willen terugbrengen.

Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen maken wij uw project tot een succes! info@maisonartnouveau.nl

Portfolio, Onze Vakmensen